Vilket fett ska jag använda?
Vilket fett är hälsosamt att äta och att laga mat med?
Det finns en uppsjö av olika matoljor, oljor, smör och margariner, vad skall jag välja?
Alla oljor och margariner är vegetabiliska och generellt är vegetabiliska oljor väldigt ohälsosamma på grund av att de flesta på marknaden idag är härdade vilket innebär att de är hydrogeniserade, man tillför vätgas ihop med en katalysator. Detta gör fettet mer stabilt och strukturen på fettmolekylen förändras, det gör att den håller längre på hyllorna i matbutiken. Det har dock många negativa effekter på kroppen. De skapar inflammation i kroppen och i dina blodkärl och ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar samt andra inflammationsdrivande sjukdomar (många av de autoimmuna sjukdomar vi har idag).
De härdade vegetabiliska oljorna innehåller för mycket omega-6 fettsyror. Omega-6 är en inflammationsdrivande fettsyra, de är dessutom temperaturkänsliga och oxiderar (härsknar) lätt vid upphettning. Detta gör att de blir cancerogena och kan utgöra stor förödelse i din kropp.
Vi rekommenderar att du undviker följande oljor:
Alla dessa oljor triggar inflammation och ökar risken för sjukdom.
Oljor och fetter att använda:
Övriga bra fettkällor som är bra att få i sig:
Kom ihåg att cocosolja kan du använda till mycket annat som tandvård, hudvård, för matsmältningen, som energiboost, viktkontroll mm. För att få bra balans mellan omega-6 och omega-3 är det extra viktigt att äta kost som är rik på omega-3 såsom fet fisk, gräsbetat kött eftersom omega-6 fettsyrorna nästan finns överallt. Tillskott av Omega-3 kan också vara relevant för att få bra balans.
VAD KAN DU GÖRA?
Lär dig att använda bra fetter och Se till att du har bra balans mellan fettsyrorna
Det är svårt att hålla en bra balans mellan den inflammations drivande fettsyran Omega-6 och den inflammations hämmande fettsyran Omega-6. Undvik margariner och de oljor som är extra rika på omega-6 för att minska inflammation i kroppen. Tillskott av omega-3 kan vara värdefullt om man har inflammation för att skynda på läkning.
Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.
Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.
Göteborgsvägen 74
433 63 Sävedalen
info@lundborgkliniken.se
031-133200
Måndag-Fredag
09.00-17.00
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.