Dags att ändra sina kostvanor
Du måste tänka på att mycket av den mat vi äter idag är inflammationsskapande, inflammation är grunden för sjukdom det är forskarna väldigt överens om idag. Vilken mat är det då som skapar inflammation?
Inflammationsbovarna:
Detta är livsmedel som också kallas för de vita gifterna. Du bör begränsa dessa radikalt i din kost, för många helt utesluta. Du bör oavsett testa att ta bort detta helt under några veckor för att se hur din hälsa förändras. Mår du bättre är det värt att fortsätta ett tag till.
Kolhydrater, glutenfritt, mejerifritt, laktosfritt. Vad bör jag veta?
Det är väldigt enkelt att blanda ihop begreppen så vi skall försöka reda ut det här.
Kolhydrater
Vi pratar väldigt ofta om mängden kolhydrater i kosten och vad de ställer till med. Att äta en kost med mindre kolhydrater är ett råd som de allra flesta får av oss. De värsta är de snabba kolhydraterna då dessa höjer ditt insulin (hormonet som skall packa undan glukos, socker, från blodet och lagra det i levern och i musklerna som energi). Äter vi för mycket av dessa snabba kolhydrater vilket de flesta gör idag så skapar insulin främst två stora problem i våra kroppar:
Insulin är främst:
Med tanke på att inflammation är triggern för en rad olika sjukdomar idag så kanske du förstår att vi rekommenderar en kost med mindre kolhydrater. Kom nu ihåg att vi inte bara pratar om socker, kakor, godis, glass, saft osv. Vi pratar om kolhydrater rent generellt.
Förutom ovan kan även ett högt intag av kolhydrater ge följande hälsoproblem
Var finns då kolhydrater?
Kolhydrater finner i precis allt förutom i rent fett och i kött, fisk, fågel och ägg. Allt annat innehåller kolhydrater - glöm inte detta. De värsta bovarna är dock:
Ris, bröd, potatis, pasta, bullar, kakor, juice, saft, öl osv
Som du förstår så är det omöjligt att äta helt kolhydratfritt, det är inte meningen heller men många kan må väldigt bra av att minska ner mängden. Du vet säkert att det mesta idag innehåller lite socker så det är inte så lätt att vara konsument idag.
Det kanske inte är meningen att du skall utesluta alla kolhydrater men du bör minska de uppenbara källorna. Har du övervikt, sockerreguleringsproblem, glukoskänslighet, diabetes, bör du vara väldigt strikt med kolhydraterna tills dina värden har rättat till sig.
✔️Gluten
Gluten är ett protein som finns i alla spannmål, normalt sett skall det inte finnas i havre men med tanke på var det odlas och att det kan köras i samma kvarnar som annat mjöl så kan man inte garantera att det är glutenfritt. Skall du vara säker på det så bör du köpa havre som det står glutenfritt på, ekologiskt. Glutenproteinet är oerhört svårt för vårt matsmältningssystem att bryta ner. Peptiderna som inte bryts ner kommer ner i tarmen och skapar problem där med inflammation, dessutom tar sig dessa peptider lätt ut i systemet och skapar inflammation på andra ställen i kroppen. Det kan även ta sig igenom blod/hjärnbarriären och därmed skapa mental trötthet, koncentrationssvårigheter, muskel. och ledproblem, hormonella rubbningar, matsmältningsproblem, uppsvälld mage, förstoppning, diarré osv.
✔️Mejeriprodukter
Kvaliteten på våra mejeriprodukter är också starkt förändrad de senaste årtionden. Det finns nya proteinsorter i mjölk som vi har svårt att bryta ner såsom Kasein A2. Mjölk är värst och är väldigt slembildande. Har du problem med slemhinnor i näsa, svalg, luftvägar samt inflammationer i tarmarna så bör du definitivt undvika mejeriprodukter. Kasein A2 som inte bryts ner skapar samma problem som gluten. Peptiden kommer ner i tarmen och skapar inflammation samt kan ta sig igenom tarmslemhinnan och skapa inflammation på andra ställen i kroppen. Återigen muskler, leder, trötthet, hormonella rubbningar, matsmältningsproblem, uppsvälld mage, förstoppning, diarré, koncentrationssvårigheter osv.
Gluten och mejeri - jag förstår inte hur jag skall tänka? Det råder ofta stor förvirring här.
✔️Gluten och glutenfritt:
Vi rekommenderar ofta att man skall undvika gluten pga att det är så svårt att bryta ner samt att det innehåller mycket kolhydrater, detta tolkas som glutenfritt för många och då väljer man glutenfria produkter som bröd, kakor, knäcke, pasta osv. Har du en känslighet för kolhydrater generellt (alltså högt insulin och eller socker) skall du vara medveten om att dessa produkter innehåller mängder av snabba kolhydrater ofta stor mängd majsstärkelse (omvandlas väldigt fort till socker i din kropp, används till glukossirap och ett våra mest genmanipulerade livsmedel som finns). Dessa glutenfria produkter innehåller också vetestärkelse, det är fortfarande inte 100% rent från gluten och ställer ofta till problem i tarmen. Så glutenfria alternativ är oftast inte bra, skippa glutenfria hyllan. Ersättning till pasta kan vara risnudlar, bönpasta, vitkål och zucchini som strimlas osv. Skilj på om du skall äta bara för att läka tarmen och få ordning på matsmältningen eller om du skall gå ner i vikt. Skall du gå ner i vikt finns inte utrymme för bönpasta och risnudlar då får du hålla dig till grönsaker och kål.
✔️Mejerifritt:
När vi säger att det bör vara mejerifritt så är det inte detsamma som laktosfritt. När vi menar mejerifritt så är det mjölkproteinet kasein vi pratar om.
✔️Kasein är ett mjölkprotein som är väldigt svårt att bryta ner i magsäcken och därmed skapar problem när det kommer ner i tarmen. Kasein finns i alla mejeriprodukter och säger vi att det bör vara mejerifritt så får man ta ersättningsprodukter för smör, grädde osv. Det kan vara cocosfett, ghee (klarnat smör som du lätt kan göra själv, går att ha på fröknäcke osv.) Cocosgrädde, cocosmjölk, havregrädde, havremjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk osv, var försiktig med soyaprodukterna då soyaprotein är svårt att bryta ner precis som kasein och gluten. Kasein som finns i får/get produkterna är lättare att bryta ner än Kasein A2 som finns i mejeriprodukterna som kommer från kossan. Många tål getprodukterna bättre.
✔️Laktos är det naturliga mjölksockret i mejeriprodukterna. Väljer du laktosfria produkter så har du kvar kaseinet i produkten. Vanligaste problemet för oss nordbor som tycker att de mår bättre av laktosfria produkter är att det ligger en dold glutenöverkänslighet i bakgrunden. Enzymet laktas, som skall bryta ner laktos i tarmen, bildas i tarmluddet. Har du en överkänslighet mot gluten så förstör du tarmluddet där laktas bildas därmed får du problem att bryta ner laktos. Många tål mejeriprodukter med laktos bättre efter att ha tagit bort gluten ur kosten och läkt tarmen. Tänk på att laktosfria produkter innehåller mer socker, konstgjort socker och därmed också ett högre kolhydratinnehåll.
OBS! Tänk på att inte köpa margariner och växtbaserade mejerifetter då dessa har höga halter av den inflammationsskapande omega-6 fettsyran.
VAD KAN DU GÖRA?
Lär dig att hitta bra alternativ till dina vanliga råvaror Experimentera med nya livsmedel
Alla mår bra av att minimera intaget av snabba kolhydrater, gluten och mejeriprodukter och såklart socker. Detta är livsmedel som kan vara starkt inflammationsdrivande särskilt om du inte kan bryta ner dem optimalt. Tänk mer medelhavskost använd grönsaker och olivolja och bra proteiner.
Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.
Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.
Göteborgsvägen 74
433 63 Sävedalen
info@lundborgkliniken.se
031-133200
Måndag-Fredag
09.00-17.00
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.