Olika typer av dieter

Det finns en uppsjö av olika dieter och kostplaner och teorier om vad som är bra mat att äta. Under alla mina år(Suzanne Lundborg) i hälsobranschen och med kost som mitt största område har jag sett att det verkligen inte finns ett facit som passar alla. Jag har nog provat det mesta själv och sett att oavsett vilken diet man väljer så har man i de allra flesta fall en positiv effekt inledningsvis men på lång sikt mattas effekten ut och risk finns för näringsbrister speciellt om man går in på en strikt kost. Vi är skapta som allätare men rent evulotionärt så är det mycket av dagens livsmedel som vi genetiskt kanske inte var skapta för. Jag tänker då främst på tillsatser, högprocessade livsmedel, bekämpningsmedel osv.


Vad gäller dieter och kostplaner så pratar man ofta om vegetarisk kost, vegan kost, lågkolhydratkost, AIP kost, LCHF, ketogen kost, Paleokost, Atkinsdieten, blodgruppsdieten, viktväktarkost, fettsnål kost, periodisk fasta osv. Listan kan göras lång.


Min erfarenhet efter 1000 tals undersökningar av folk som går på olika dieter, har endat upp i att det som är viktigast att tänka på är att äta så varierat som möjligt och med rotation, inte äta samma sak varje dag utan med 3-4 dagars intervaller. Det som vi också har sett är väldigt viktigt är att minska ner på de "vita gifterna" mjölmat, mjölkprodukter och socker samt de dåliga härdade vegetabiliska fetterna.


Vi kan ha rekommenderat dig att äta på ett speciellt sätt men kom ihåg att detta oftast är under en tidsbegränsad period. Dock bör många ändra sin livsstil generellt vad gäller det man stoppar i munnen. Mat är i dag för lätt tillgängligt och det är så lätt att överäta av dåliga saker. Så en generell förändrad livsstil kan behövas hos en stor del av befolkningen idag.

VAD KAN DU GÖRA?

Din kost skall vara din livsstil Hitta en form som passar dig på sikt

En diet eller kostplan är ofta väldigt bra när du skall ha en förändring och snabba hälsomässiga förbättringar. En generell lågkolhydratkost passar de allra flesta, vissa mår inte bra av gluten och väljer att inte ta tillbaka det i sin kost. Hitta vad som passar dig på sikt men ha som mål att alltid välja rena, ekologiska i möjligaste mån samt lågprocessade livsmedel.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.