Kroppsammansättning
Det här med kroppsammansättning kan vara ganska komplext. Vi pratar ofta om BMI (body mass index) om muskelmassa, benstomme, fettprocent totalt sett och såkallat viceralt fett, det fett som lagras runt organen och som är det farliga fettet.
Vi kan ha så olika kroppsammansätting och olika förutsättningar och det kan verkligen vara orättvist. Du vet säkert att vissa kan äta vad som helst och inte gå upp ett gram i vikt medan andra nästan går upp i vikt bara av att titta på en bakelse.
Kanske just du har ett jätteinsulin påslag efter en måltid medan din kompis inte har det eller tvärtom. Insulin är ett hormon som lagrar fett på kroppen och något du kan ha mycket länge utan att du får förhöjda blodsocker värden. Har du ett konstant insulinpåslag efter varje måltid så är det ännu viktigare för dig att tänka på vad du äter och att verkligen undvika de snabba kolhydraterna.
Vad är BMI?
BMI är din vikt genom din längd i kvadrat och skall ligga mellan 20-25 om man är hälsosam. Ett BMI mellan 25-30 klassas som övervikt och BMI över 30 klassas som fetma. BMI under 20 räknas som undervikt.
Detta är en sanning med modifikation och där man kanske kan ifråga sätta gränsvärdena gäller främst män som tränar mycket och har hög muskelmassa. En hög muskelmassa gör att BMI blir högre och det behöver nödvändigtvis inte betyda övervikt. Det är viktigt att se på dessa parametrar i relation till Fett % och muskelmassa.
De viktigaste faktorerna för att ha ett normalt BMI:
Det kan vara lika problematiskt emotionellt att ha ett högt BMI som att ha ett lågt BMI. Det är många människor som lider av att vara för smala, oftast inte för att det är en hälsorisk utan för det psykologiska.
Det här med kroppsammansättning och känsligheten eller icke känsligheten för vad man stoppar i sig eller hur lätt man har att bygga muskler får vi nog bara stå ut med att det inte alltid är rättvist. Vissa kan inte äta något utan att gå upp i vikt, vissa sliter på gymmet för att bygga muskler och det händer inget men det betyder inte att du inte skall göra det. Vad du äter är avgörande oavsett hur din kroppsammansättning ser ut. Du vet inte vad som händer inne i din kropp oavsett om du har ett normalt BMI eller inte. Att du tränar är också av stor betydelse för dina muskler, leder och för ditt skelett.
Vad är bentäthet?
Vi har också mätt ett värde som heter Muscle and Bone%. Är detta värde lågt kan det vara en indikation på att du har ett för svagt eller urkalkat skelett och har en ökad risk för benskörhet.
Ben är levande, dynamisk vävnad. Den bryts ständigt ned och återbildas. Det sker genom att gammal skadad benvävnad bryts ned av celler i benvävnaden, så kallade osteoklaster och att ny benvävnad byggs upp av andra celler, så kallade osteoblaster. När det råder balans mellan nedbrytning och nybildning av benmassa är allt som det skall och kroppen och skelettet är i balans. När vi bryter ner benmassa snabbare än vi kan bygga upp den drabbas vi på sikt av benskörhet. Då är det extra viktigt att stärka skelettet med träning och rätt näringsämnen. Att belasta skelettet är viktigt som att bära matkassarna själv t ex istället för att låta någon annan göra de åt dig. Att stå och stampa ner hälarna i golvet är också en väldigt enkel och snabb övning du lätt kan göra själv hemma ofta utan att behöva springa på gymmet. Här är det viktigt att få den dagliga belastningen så gör något varje dag.
De viktigaste tillskotten för skelettet och byggande av benmassa är Magnesium, D-vitamin och K2. Brist på kalcium gör benvävnaden porös och bräcklig men problemet är att kalciumtillskott inte tar sig in i benvävnaden utan att det finns tillräckligt med just D-vitamin, Magnesium och Vit-K2. Studier visar snarare på att kalciumtillskott ökar risken för atheroskleros, åderförkalkning, stroke, hjärtinfarkt. Kalcium utan rätt mängd magnesium och D-vitamin samt K2 gör också att skelettet blir mer skört som porslin. När det går av så går det tvärt av som när porslin går sönder.
Vad kan jag göra?
För att stärka skelettet rekommenderar vi:
VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?
Ta reda på din känslighet Och jobba utifrån det
Du kan till viss del påverka din kroppsammansättning men det är även genetiskt betingat. Vissa kan äta mer andra mindre, för vissa är det viktigare att tänka på vad man äter och hur man tränar. Dock gäller samma grundregel för alla. Det som sker inne i din kropp påverkas oavsett. En insulinkänslighet kan du ha oavsett om du är smal och det kan ligga bakom utvecklingen av andra sjukdomar på sikt. Ta hand om din hälsa och ta reda på hur du mår i god tid.
Alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning. Vi behandlar inte specifika sjukdomar, vi sätter inga diagnoser och vi avsäger oss ansvaret för informationen som står på denna sida. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar.
Göteborgsvägen 74
433 63 Sävedalen
info@lundborgkliniken.se
031-133200
Måndag-Fredag
09.00-17.00
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.