Försurning interstitiell

Många människor är idag försurade. Allt vi gör påverkar nämligen vårt pH-värde. Vad vi äter, våra känslor (ilska, oro och ångest), infektion, sjukdom, stress, miljöfaktorer, hård fysisk träning och hur vi andas. Det är ett snävt intervall och tål inte så mycket. Det upprätt hålls av ett buffrande system vi har och det tål varken för mycket baser eller syror. Vårt främsta buffertsystem är det kalcium vi har i skelettet, blir det för surt i den vätska som omger våra celler så tar kroppen kalcium från skelettet för att försöka upprätthålla balansen, detta kan i sin tur leda till benskörhet tillsist men det leder under tiden också till att kroppen försöker buffra bort syraöverskottet och det hamnar då i bindväven, lederna och i cellerna samtidigt som skelettet lakas ur på kalcium och du ökar risken för benskörhet, osteoporos.


Vad påverkar pH i kroppen:

  • ✔️Maten
  • ✔️Miljöfaktorer (toxiner)
  • ✔️Infektion
  • ✔️Stress
  • ✔️Vår andning
  • ✔️Hård fysisk träning
  • ✔️Våra känslor


Myter kring försurning:

Det finns en del myter kring detta med försurning och vad man kan göra åt det. Kanske någon har sagt till dig att man inte kan vara försurad för då dör man och ja det är en sanning med modifikation. Får du försurat blod så ja, då dör man men då har det gått väldigt långt. Att mäta pH i blod är därför tämligen ointressant då du inte hittar det där förrän det är just försent. Att testa pH med olika stickor i saliv och från urin är också väldigt svårt då det påverkas starkt av vad du har ätit och vilka rensningsprocesser som pågår i kroppen. Man behöver testa i interstitsiell vätska, alltså vätskan som omger cellerna, där är det intressant att veta hur pH är. Detta har vi testat på din undersökning genom att mäta motståndet genom vätskan som omger dina celler då får vi en evaluering av försurning totalt sett i kroppen samt om det är lokala problem.


Hur vi andas:

Ett vanligt problem som kan starta denna försurningsprocess är faktiskt så enkelt som hur vi andas. Det kanske låter banalt men har oerhört mycket att säga. När vi är stressade och har mycket oro eller annan anspänning så andas vi inte korrekt. Det blir ofta att vi ytandas, munandas, hyperventilerar eller andas oregelbundet. Detta gör att vi försuras för att vi inte får in tillräckligt med syre genom vår andning och vi får enkelt förklarat en obalans mellan koldioxid och slaggprodukter. Vi bör andas djupt ner genom näsa, långsamt och rytmiskt. Precis som vi gjorde under din undersökning. Vi kan reglera kroppens pH-värde ända upp till 70% bara med hjälp av vår andning, så stanna upp i vardagen och ta några djupa andetag och försök få in det som rutin.


Vår matsmältning:

Matsmältningen är också beroende av ett bra pH-värde. Våra enzymer fungerar bäst när det är balans för optimalt näringsupptag. Det finns livsmedel som är syrabildande och det finns livsmedel som är basbildande. Såklart är det bra att äta en stor mängd basbildande livsmedel. De mest basbildande livsmedlen är grönsaker, frukt och bär. Syrabildande livsmedel är spannmål, mejeriprodukter, kött och fisk, socker där cola drycker är bland det mest syrabildande. Dricker du det varje dag så förloras ca 1/3 av dagsbehovet av bland annat magnesium. Magnesiumbrist ökar aktiviteten av fria radikaler i dina celler vilket drar ner cellaktiviteten och minskar energiproduktionen. Det är därför man också blir trött av att vara försurad och det är inte ovanligt att man gäspar mycket.


Denna försurning gör också att sjukdomsalstrande mikroorganismer snabbt förökar sig. Det är viktigt att få rätt balans så kostomläggning och ett bra intag av mineraler är en bra start samt att du såklart andas ordentligt.


Vi har sett att försurningsnivåerna i kroppen kan ha gått olika långt och vi har noterat i din rapport vad orsaken kan vara just för dig. Vi har delat upp dessa försurningsnivåer och nedan är hur din kropp kan påverkas av det:


Olika grad av försurning:


  • ✔️Det perfekta tillståndet där kroppen är i full homeostas (balans), detta är ovanligt då det alltid pågår processer i kroppen.


  • ✔️Latent försurning, det är det vanligaste då det alltid pågår processer i kroppen och detta påverkas av stress, miljö, kost, motion osv enligt ovan. Det sker inte så mycket men man skall se till att man har bra buffrings mineraler varav magnesium är det viktigaste. Har du brist på magnesium så ta det som tillskott.


  • ✔️Tillfällig eller akut försurning som du får vid en infektion eller skada eller sjukdomstillstånd som är mer lokalt. Kroppen jobbar intensivt med ökad värme i området för att försöka avlägsna gifter, mikroorganismer, inflammation eller dylikt. Detta brukar vara övergående men kan även vara ett lokalt problem som håller på att utveckla sig till något mer allvarligt om kroppen inte har kapacitet att ta hand om det. Detta ser vi på din test om det samtidigt är låg cellaktivitet lokalt i ett område och då tar vi hänsyn till det och ger dig mer specifika råd. (Se låg cellaktivitet lokalt i din rapport). Papimibehandling är väldigt effektivt här lokalt för få upp spänningen på cellerna igen, eventuellt kan det vara behov att få bort mikrorganismer om dessa samtidigt finns i vävnad.


  • ✔️Systemisk försurning är när försurningen har gått längre och blivit mer eller mindre kronisk. Detta är oftast relaterat till kroniska sjukdomar, långvarig medicinering och brist på näringsämnen och mineraler. Här är det väldigt viktigt att äta sund och bra kost, se till att matsmältningen fungerar optimalt så att alla näringsämnen tas upp optimalt. Ofta har sjukdomsalstrande mikroorganismer haft möjlighet att föröka sig då de trivs i den syrefattiga och syra miljön. Dessa i sig själv kan ställa till allvarliga problem då de trivs i den sura och syrefattiga miljön och vi rekommenderar starkt att man tar behandling för att bli av med dessa. Du har fått dina rekommendationer i din rapport. Dagligt bruk av cellregleringsmadrass rekommenderas för att underlätta för kroppen.


  • ✔️Kraftig försurning är när försurningen har gått så långt så att organen i hela kroppen blir påverkade och successivt slutar att fungerar. Det vi rekommenderar då är ännu viktigare, ofta behöver man ta ett större grepp för att skapa kapacitet i kroppen. Alkaliskt vatten, dagligt bruk av cellregleringsmadrass, papimibehandling samt bra kost, tillskott och rätt andning är viktigare än någonsin för att försöka få tillbaka balansen.


Våra bästa tips för att hålla försurningen borta:


  • ✔️Andas djupt genom näsan
  • ✔️Ät mat som är så alkalisk som möjligt, grönsaker, frukt och bär, undvik spannmål, mejeriprodukter och socker.
  • ✔️Se till att du inte har brist på magnesium och andra viktiga elektrolyter
  • ✔️Motionera mera men bara vad din kropp tål, det har du också fått veta om du övertränar och om det inte finns kapacitet för återhämtning
  • ✔️Psykosomatisk mående, ta hand om dig själv. Har du oro, ångest eller mycket stress så ta hjälp, vi har fantastiska möjligheter att hjälpa dig med det
  • ✔️Dagligt bruk av cellregleringsmadrass

VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?

Ett bra pH är avgörande för God hälsa!

Vi har sett om det är för surt i din kropp och detta på cellnivå. Är du försurad så rekommenderar vi en sund och bra kost full med grönsaker, frukter och bär och att du håller dig ifrån spannmål, mejeriprodukter och söta saker. Är det kopplat till toxiner, stress, miljö eller dålig andning så har du fått förslag på åtgärder för detta. Har du en kraftig försurning så har vi bra behandlingar på kliniken för att fortare komma i balans. Dagligt bruk av cellregleringsmadrass är bra för alla i förebyggande syfte då det ökar syresättningen på cellnivå och därmed hjälper kroppen att motverka försurning.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.